Sindica

cap

El bloc

Envia a un/a amic/ga:

Tarragona, capital en positiu

Tarragona, capital en positiu

ERC va presentar ahir dilluns una moció el plenari municipal que defensava el consens territorial per tal de trobar una denominació a les infraestructures que van més enllà dels municipis i reclamar a l’Estat el traspàs en la gestió d’aquests ens, com ara l’Aeroport, que avui dia encara segueix en mans d’AENA, en un model arcaic i que ens limita com a territori. Lamentablement la nostra moció, que anava més enllà del nom i ens encoratjava a ser valents, no va comptar amb cap més vot favorable que el nostre, de manera que no vam poder assolir el consens que desitjàvem.

Ningú discuteix que Tarragona ha d’exercir com a capital i ciutat capdavantera del territori. És més, som els primers que considerem que seria lògic introduir la denominació del a nostra ciutat en infraestructures importants com ara l’Aeroport. Ara bé, hi ha moltes maneres d’exercir aquesta capitalitat. Des d’ERC tenim clar que cal exercir la capitalitat des de dins, demostrant que Tarragona és útil al territori, de manera que la incorporació del nom de la ciutat es faci a partir de la lògica i d’un consens necessari amb les altres poblacions i institucions.

A més a més, tant important és la denominació, el nom, com el contingut. Sembla, però, que els altres partits de l’Ajuntament els és igual que la gestió segueixi a Madrid i no es compti amb Tarragona. En el fons, el que busquen és una cortina de fum, per tal de desviar l’atenció i no haver de defensar el traspàs de l’Aeroport, com de fet marca l’Estatut. Es tracta d’un gest centralista i provincià, lluny del federalisme o sobiranisme que pregonen alguns.

És per aquest motiu que dilluns no va existir el consens en el plenari. És curiós que els mateixos que ens acusaven d’haver-lo trencat són qui van aprovar anar directament a Madrid sense consensuar ni explicar la proposta abans al territori. Això és exercir com a capital? Tarragona ha de ser capaç de teixir ponts de diàleg i presentar propostes de la mà d’institucions com els Consells Comarcals i la Diputació de Tarragona. Hem de tenir clar que no podem pas anar sols a AENA per tal d’introduir un canvi en la denominació de determinades infraestructures, perquè és necessari un consens territorial previ. Sense aquest, la moció que es va aprovar abans d’ahir és tan sols una cortina de fum.

El camí a seguir, doncs, és el consens, la seducció i no pas la imposició. Hem de ser valents i allunyar determinat victimisme que no ens permet elaborar un discurs integrador i de territori. Si defensem que l’Aeroport ha tenir una nova denominació perquè es tracta d’una infraestructura que va més enllà d’una població i d’una comarca, hem de ser conseqüents i ser capaços de dialogar amb tot el territori i convèncer que tots hi guanyem si el nom de Tarragona hi figura. Seguint el camí de la imposició, l’únic que trobarem és la desconfiança dels pobles del nostre voltantcomentaris

comentari
Andreu (Tarragona) 09.12.2009 | 12.48 h
Qui paga l'aeroport? La ciutat de Reus o tota la província? Quina marca és més coneguda a la resta d'Espanya? Reus o Tarragona? Mantenir el nom d'"Aeroport de Reus" no és lògic, perquè l'aeroport és de tot el territori; no és homogeni, perquè l'estàndard a tot arreu és posar el nom de la capital al davant; i no és competitiu, perquè Reus no és una ciutat prou coneguda fora d'aquí.

comentari
Sergi de los Rios (Tarragona) 11.12.2009 | 09.42 h
Andreu, tens bona part de raó, però el més important és que fem pedagogia i exercim com a capital de debò. Si ho fem, de ben segur que tothom entendrà que es vulgui introduir un canvi que seria positiu per al territori.

comentari
Josep (Tarragona) 13.12.2009 | 12.06 h
Te as equivocat, Sergi. Tarragona no te que demostrar res, ni envelessar a ningú, es lo que es i reconegut per la historia, no ens fa falta que ningú canviï las normes del joc. La teva actitud que no es la del partit (a Tarragona es clar), es política. Hens fan falta las ajudes dels votants de Reus per segui al parlament, i així no emprenyem a ningú. Excepte als de Tarragona, es clar. Lo que si mes no, es que insisteixis recolzant aquesta iniciativa, que de cara a la ciutat meva, no es gens acceptada.

comentari
Albert (Tarragona) 05.01.2010 | 01.00 h
Sergi, crec que t'estan fent el llit per dos cantons, d'una banda el poder de Reus de dins del teu partit i de l'altra la resta de partits de Tarragona, de tot això l'única perjudicada serà ERC a Tarragona i de rebot tu personalment. Si finalment s'aprova la llei de vegueries tal com està crec que el fracàs serà rotund i històric. Les explicacions que dones les comparteixo però la ciutadania no espera això de vosaltres i us ho faran pagar. Tant de bo m'equivoqui però no ho crec.

comenta