Sindica

cap

El bloc

100 dies de Govern Municipal

Cent dies de govern municipal representen poc temps per a posar de manifest obra de govern, però són suficients per mostrar un estil. Tot i així, aquests primers cent dies han estat prou intensos quant a "obra": organigrama municipal amb càrrecs de confiança, Ca l'Escurial enderrocat, les obres de canalització de la Riera en marxa, els barracons per a l'Escola Bressol instal·lats,  les masies de la finca de Can Globus ara ja sentenciades... i prou reveladors quant a "estil": una modificació de crèdit de més de 300.000 € a corre-cuita just abans del ple del 10 de juliol, un incomprensible "secretisme" a l'hora de proporcionar informació ("no us podem passar els informes jurídics sobre Can Globus" va ser la primera resposta de l'Alcalde davant d'aquesta petició per part del Grup Municipal d'ERC), una certa desorientació en la gestió del govern (l'Alcalde explica que el projecte per a la catalogació del patrimoni d'Arenys de Munt ja l'ha parlat "amb un veí d'Arenys de Munt" abans de discutir-lo en el Ple) i, a vegades, un punt de greu incorrecció com quan en el primer debat retransmès per Ràdio Arenys de Munt l'Alcalde opina pels micròfons que un Regidor de l'Ajuntament redacta les mocions i preguntes al Ple mentre treballa al banc... Quin debat aquell! Fins i tot el moderador a més de moderar opina!

Amb cent dies de govern municipal encara no sabem ben bé quin és el model de poble per al que treballa el tripartit AM2000-CiU-PSC. No han fet públiques quines són les seves prioritats. Per exemple, què serà primer el Geriàtric o la Biblioteca? A l’Esquerra ja teníem clar abans de les Eleccions del passat mes de maig que l’atenció a la gent gran era un tema prioritari. I l'última sorpresa ha estat el projecte del Tanatori, que no estava en cap programa electoral i al que  ja han posat fil a l'agulla, anunciant fins i tot que hi traslladaran els elements arquitectònics valuosos després de l'enderroc de Can Pepet de la Casa Nova...

Des del Grup Municipal d'ERC també hi veiem aspectes positius en aquests cent dies de mandat, i de bona part ens en sentim corresponsables: el conveni amb FECSA-ENDESA que comporta la instal·lació de 21 torres d'alta tensió al terme municipal d'Arenys de Munt pot ser que es reconsideri, les obres majors potser aconseguirem que s'aprovin per Ple (i no només per Junta de Govern), s'ha elaborat un Reglament per al Mercat dels dilluns, ERC té un representant en el Consell d'Administració de GUSAM, hem presentat unes al·legacions al projecte d'urbanització superficial de la Riera molt constructives i ben argumentades... Penso que des de la Secció Local d'ERC estem treballant molt bé per defensar el model de poble que volem i en l'actuació municipal queda clar que, on ens deixen col·laborar, hi treballem de valent.

Ens preocupa, tanmateix, la manca de visió política a l'hora de dissenyar el model de poble, la qual cosa encalla més d'un projecte. L'Equip de Govern encarrega projectes que no s'ajusten a la realitat d'Arenys de Munt i, sense el finançament adequat, no es poden materialitzar. Un exemple recent el tenim en el Mercat Municipal, el projecte està fet i cap empresa s'ha presentat per ser-ne l'adjudicatària de les obres perquè l'import és massa elevat. I quina és la solució? Tornar a repetir el concurs públic modificant-ne les bases... No és bo aspirar a obres d'alt nivell sense assegurar-se del finançament necessari. Ens preocupa que amb el projecte d'urbanització superficial de la Riera passi el mateix. No seria millor encarregar projectes més "modestos" i tenir possibilitats reals d'executar-los?

Aquesta tendència a "sobredimensionar" els projectes per a Arenys de Munt, més l'endeutament que hi ha a l'Ajuntament, més les deficiències en el dia a dia de la gestió municipal (descoordinació entre serveis, manca d'espais adequats per al treballadors municipals, incompliment de terminis...) i la manca d'unes prioritats clares per part de l'Equip de Govern ens preocupa.

Siguem realistes: amb un deute previst per a finals d’any de gairebé 5 milions d’euros, és clar que l’Ajuntament no pot afrontar grans inversions per al mandat que ha començat i, vet aquí la importància de tenir clares les prioritats i les vies de finançament possibles.

Transcorreguts 100 dies de govern municipal, em preocupa aquesta aparent manca d’”empenta” política, aquesta tendència a l’”anar fent com sempre”, aquesta “poca mà esquerra” a l’hora d’aprovar el nou organigrama de l’Ajuntament... Arenys de Munt està perdent el tren del seu desenvolupament com a poble, la nostra qualitat de vida ja se’n ressent. AM2000-CiU-PSC han optat per la línia continuista del mandat 2003-2007, un mandat de molts projectes i poques realitats. Per això em fa por el pitjor per a Arenys de Munt: un futur immediat només amb les realitats que la gran maquinària administrativa acaba produint per si sola. Un trist “anar tirant” en el moment que el poble reclama com mai una altra manera de fer política.

 comenta


perfilJoan Rabasseda
Analista auditor a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, expert en sistemes de gestió de la qualitat, auditories, estadística i optimització de processos, he exercit diverses responsabilitats tècniques i directives als departaments d’Agricultura i de Governació.
Tot el perfil

darreres entradesMultimèdiaEnllaçoscontacte contactearxiu