Sindica

cap

El bloc

Espanya pot donar gaires lliçons a l’Argentina?

La reacció espanyola, vista i viscuda des de Madrid, davant de l’expropiació de YPF (Repsol) és patètica. Ha estat una reacció de caràcter nacionalista, de reminiscències subliminals colonialistes, bo i tractant amb menysteniment el pensament polític peronista en qualificar-lo de forma categòrica de “populista”. Com si amb això, ja n’hi hagués prou per ne...gar qualsevol legitimitat argentina.
Certament, el peronisme té característiques (nacionalistes) que el fan singular en la història dels moviments polítics populars en les repúbliques americanes, però que des d’Espanya, talaia perfecte de la fragilitat democràtica o de la dictadura militar durant els cent-cinquanta darrers anys, es pretengui donar lliçons és força incomprensible. Altrament, tot Estat té dret a expropiar en pro del benefici comú. Si l’Estat és democràtic, el dret esdevé inalienable. En pro del benefici col•lectiu, “la patria argentina” (en termes republicans peronistes) per tal de corregir errors producte de les corrupcions i del desballestament de la riquesa nacional endegada per Menem. Sobretot si es tracta de recursos naturals o de sectors estratègics. Els mateixos que ara criden, a l’Estat espanyol, no solament no van criticar res quan Aznar es va vendre/privatitzar les joies de la corona, sinó que se’n beneficiaren.
I, finalment, bé que existeixen els tribunals de justícia i els òrgans internacionals d’arbitratge per quantificar i mesurar els rescabalaments d’allò expropiat (per cert, el 42% de les accions de Repsol en mans de fons d’inversió que no tenen pas la seu a l’Estat espanyol).Mostra'n més...comentaris

comentari
Nando Bonatto (Mar del Plata, Argentina) 18.04.2012 | 14.31 h
Estimado Joan, escribo en castellano por no poder hacerlo en catalan, pero debo decir que suscribo tus comentarios. A esta altura de los hechos las dirigencias españolas no le pueden dar lecciones a nadie, con una economía barranca abajo es incomprensible tamaña soberbia .Aca tenemos trabajo en crecimientos,,6,7 % de paro, crecimiento del 9% anual, jubilados con dos aumentos al año, etc. YPF para poder seguir creciendo debia pasar a control nacional. Una gran decepción a sido para mi la actitud de algunas izquierdas ibéricas en especial la de CCOO.Me congratula si, la de Esquerra, la del Bloque Nacional Galego y la editorial de Gara que es impecable saludos cordiales desde http://poesiayramosgenerales.blogspot.com.ar/

comentari
Javier Rebollo (Barcelona) 25.04.2012 | 00.30 h
Mirent-lo des de el costat pragmatic: Mireu la producció petroliera des dels any 2001 fins ara i veureu que la producció petroliera no ha crescut, ha abaixat, malgrat les noves prospeccions que han donat nous yaciments. I ara fixeu-vos en els preus del petroli i en el que les empreses han invertit per explotar els nous pous. La relacio es de 20 a 1. El crut s'ha encarit el doble quan la producció a baixat un 10% mentre que les inversions en explotament han baixat fins un 20%. Hi ha algu que a aquestes alçades parli de "questions nacionals" amb Repsol?? (Si el PP) A veure Repsol te la seva matriu a Espanya pero ja no es pas 100% espanyola (12% La Caixa, 10% Sacyr y gairebe 10% PEMEX, mentre que la resta son "Free Float",inversors flotants), com amb molt un 25% del seu capital estable es espanyol. Si els PePeros volen fer creure que es una questió nacional ,alla s'ho cruspeixen els espanyols, si s'ho volen creure. Pero es que la questió es que Repsol YPF ha trobat mes yaciments a l'Argentina, i no ha volgut invertir en prospeccions més quan l'Argentina está comprant cada any 9000 millions d'euros de petroli al'exterior!! Quan hi veus que al teu pais una empresa estrangera esta trobant pous, que no inverteix en explotar-los i encara tens que comprar petroli al mercat exterior.. tu no pensaries en expropiar aquella empresa? No es una questió nacional.. aixó si que en paguin per les accions el "justipreu" que calgui, peró el que no pot ser es que facin creure que "Invaïr Repsol es invaïr Espanya"

comenta