Sindica

cap

El bloc

Sí se puede hacer nacer un nuevo país

Que la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, haya recibido el apoyo de los cinco ediles liderados por Alfred Bosch no tenía ningún secreto a raíz de la existencia de múltiples coincidencias programáticas entre ERC y Barcelona en Comú. Tantas que no me sorprendería la elaboración de un programa compartido de actuación, ya sea entrando en el gobierno o con apoyos externos puntuales. El tiempo nos dirá cuál es la fórmula republicana para ayudar al gobierno de la ciudad.

Continuar llegint


Defensa a ultrança de la llei d'avortament de 2010

 Finalment, el PP ho ha aconseguit. Gràcies a la majoria absoluta de què gaudeix ha entrat al Congrés una iniciativa que pretén modificar la llei de l’any 2010 d’interrupció voluntària de l’embaràs, que va permetre ampliar els drets de les dones sobre el seu propi cos i, en particular, els drets de les dones menors d’edat. Llei que, altrament, fou possible perquè va existir, des del primer moment, un pacte de ferro entre el PSOE, IU-ICV i Esquerra.

Continuar llegint


La hipocresia de PP i PSOE davant del genocidi armeni fa angúnia

“Genocidi armeni” és el terme habitualment utilitzat per fer referència a la deportació massiva i mort de quasi un milió de civils d’aquest poble durant els anys previs i posteriors a la Primera Guerra Mundial per part del govern turc. De fet, en iniciar-se el conflicte bèl•lic, el Regne Unit, França i la mateixa Rússia ja advertiren als anomenats “Joves Turcs”, que dirigien el govern, que eren responsables d’un crim contra la humanitat .

Continuar llegint


Esquerra, el model espanyol d'impunitat i el procés constituent (i III)

El republicanisme català ha estat present en totes les demandes i exigències fetes a l’Estat espanyol per tal de poder enterrar el model espanyol d’impunitat. Hem mantingut que totes les societats democràtiques, si volen enfortir-se per tal d’encarar els reptes d’un  segle XXI ple d’incerteses per als demòcrates, ha de saber metabolitzar el passat en clau de superació ii depuració dels Crims contra la Humanitat comesos pel Franquisme.

Continuar llegint


Esquerra i el model espanyol d'impunitat: propostes compartides amb republicans espanyols (II)

Algunes mesures que hauria d’endegar l’Estat espanyol, si tingués voluntat de convertir-se en una democràcia madura, bo i enterrant la impunitat. 1. Ratificar la Convenció de Nacions Unides de 1968 sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat. 2. Declarar per llei la nul•litat de totes les accions legals del règim franquista, tot fent menció expressa a la Resolució de les NNUU sobre el règim franquista de 1946. 3. Declarar la nul•litat dels judicis penals i militars per arbitraris i il•legals.

Continuar llegint


Esquerra i el model espanyol d'impunitat: un nou document Nizkor (I)

Des de la coherència  dels republicans catalans que, malgrat haver votat la investidura  de  Rodríguez Zapatero  perquè es comprometé a reparar les víctimes del Franquisme, fórem l’únic partit polític que votàrem negativament la Llei de la Memòria perquè no reconeixia jurídicament les víctimes, volem donar suport a la carta pública que ha presentat  el prestigiosos advocats de l'Equip Nizkor, amb seu a Bèlgica, en la mesura que coincideixen, llurs pensaments, amb el que sempre ha defensat Esquerra Republicana.

Continuar llegint


Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 3r. noves mesures antiterroristes

«Todo el que proteste será un criminal […] Cualquiera que se resista, un terrorista será». No sé si recordeu aquest fragment d’una cançó de La Polla Records, però  crec que reflecteix de totes totes el que PP i PSOE ha acordat i pactat amb les noves mesures antiterroristes. Perquè, com molt bé recorda Amnistia Internacional, el respecte als Drets Humans no és un obstacle per a la seguretat. Al contrari, és el camí per aconseguir-la.

Continuar llegint


Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 2n. la Llei Mordassa

Salvador Allende i Víctor Jara passaran a la història per ser dues de les primeres víctimes mortals del neoliberalisme. De fet, des d’aleshores, al  neoliberalisme, li ha calgut  grans dosis de violència i repressió per imposar-se arreu. A casa nostra, amb el desballestament de l’Estat de dret, social i de benestar que havia permès socialitzar un xic la riquesa.  El govern del PP sap perfectament que, per tal d’aplicar les tesis neoliberals ,  és imprescindible dotar-se de les eines adients per controlar la indignació i la rebel·lia ciutadana, raó per la qual  cal retòrcer la democràcia, bo i limitant la llibertat d’expressió, de manifestació i de reunió i institucionalitzant l’estat policial.

Continuar llegint


Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 1r Codi Penal

Amb el rebuig republicà, la setmana passada el PP va fer el cim de la reacció: nou Codi Penal, llei mordassa i noves mesures antiterroristes. Anem a pams. Quant al Codi Penal, que quedi clar que es tracta d’una reforma encunyada des del populisme punitiu d’agreujament constant de les penes i captiu del sensacionalisme d’alguns mitjans.  Es tracta, dit ras i curt, d’una reforma que significa un retrocés en drets i llibertats enorme  en incorporar la supressió de les faltes, és a dir un enduriment del sistema penal, introdueix la cadena perpètua i, a més, introdueix mesures de seguretat que restaran desvinculades de la pena.

Continuar llegint


Denunciem els qui, derrotats a les urnes, volen enterrar Maduro amb violència

Davant del suport de Rajoy als colpistes veneçolans, els  republicans catalans (i els nacionalistes gallecs, i els independentistes bascos i IU) volem que el Congrés dels Diputats rebutgi les accions violentes que han generat els sectors de l’oposició veneçolana durant els anys 2013 i 2014 amb l’objectiu de fer caure un govern democràtic, elegit pel poble. I volem, també, que el parlament espanyol manifesti  la solidaritat amb les víctimes del procés d’inestabilitat que ha provocat qui no accepta el resultat de les urnes.

Continuar llegint