Sindica

cap

El bloc

Salutació als companys/es JERC, exemple del compromís republicà

Companyes i companys,  Sou aquí,  en l'acte polític de la XX Acampada Jove, perquè compartim i compartiu uns ideals. I perquè sou els hereus dels joves que també en un mes de juliol de fa quasi vuitanta anys sortiren als carrers a aturar els militars aixecats contra la legalitat republicana. Sou aquí perquè sou els hereus dels joves que, derrotada la República i vençuda Catalunya, organitzaren la resistència. Sou aquí perquè sou els hereus dels joves que reconstruïren els moviment obrer i posteriorment la lluita als barris per tal de fer realitat una vida digna.

Continuar llegint


Avui es debat el que queda pendent per tenir una bona llei d'avortament

Dimarts 7, en la Comissió de Sanitat es debatrà la modificació de la llei de 2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció  de l’embaràs. Una llei que es modificarà a instància del PP per tal de condicionar el dret a interrompre l’embaràs de les persones de 16-17 anys. Com que ha estat el govern espanyol qui ha obert el debat (i se’n sortirà perquè té majoria absoluta), els republicans ho hem aprofitat per tal d’introduir-hi esmenes a la llei de 2010 a fi i efecte de millorar-la.

Continuar llegint


Les víctimes de Mauthausen presents en el debat constituent

Ahir a Riells vam retre homenatge als republicans i republicanes deportats als camps d'extermini nazi, bo i dipositant un ram de flors al monòlit que l'any 2008 s'inaugurà a l'abadia de Sant Martí de Riells en el marc d'unes jornades organitzades per l'ajuntament republicà en col.laboració amb l'Amical Mauthausen i amb la participació de l'ex-presidenta Rosa Toran. No és casual que un acte d'aquesta mena se celebrés a Riells. Allà fou on, gràcies al compromís cívic i polític de qui en fou rector, Pere Ribot i Sunyer, els deportats que retornaren van celebrar-hi les primeres reunions clandestines amb la finalitat de fundar una associació (la futura Amical) que reunís els ex-deportats.

Continuar llegint


Sí se puede hacer nacer un nuevo país

Que la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, haya recibido el apoyo de los cinco ediles liderados por Alfred Bosch no tenía ningún secreto a raíz de la existencia de múltiples coincidencias programáticas entre ERC y Barcelona en Comú. Tantas que no me sorprendería la elaboración de un programa compartido de actuación, ya sea entrando en el gobierno o con apoyos externos puntuales. El tiempo nos dirá cuál es la fórmula republicana para ayudar al gobierno de la ciudad.

Continuar llegint


Defensa a ultrança de la llei d'avortament de 2010

 Finalment, el PP ho ha aconseguit. Gràcies a la majoria absoluta de què gaudeix ha entrat al Congrés una iniciativa que pretén modificar la llei de l’any 2010 d’interrupció voluntària de l’embaràs, que va permetre ampliar els drets de les dones sobre el seu propi cos i, en particular, els drets de les dones menors d’edat. Llei que, altrament, fou possible perquè va existir, des del primer moment, un pacte de ferro entre el PSOE, IU-ICV i Esquerra.

Continuar llegint


La hipocresia de PP i PSOE davant del genocidi armeni fa angúnia

“Genocidi armeni” és el terme habitualment utilitzat per fer referència a la deportació massiva i mort de quasi un milió de civils d’aquest poble durant els anys previs i posteriors a la Primera Guerra Mundial per part del govern turc. De fet, en iniciar-se el conflicte bèl•lic, el Regne Unit, França i la mateixa Rússia ja advertiren als anomenats “Joves Turcs”, que dirigien el govern, que eren responsables d’un crim contra la humanitat .

Continuar llegint


Esquerra, el model espanyol d'impunitat i el procés constituent (i III)

El republicanisme català ha estat present en totes les demandes i exigències fetes a l’Estat espanyol per tal de poder enterrar el model espanyol d’impunitat. Hem mantingut que totes les societats democràtiques, si volen enfortir-se per tal d’encarar els reptes d’un  segle XXI ple d’incerteses per als demòcrates, ha de saber metabolitzar el passat en clau de superació ii depuració dels Crims contra la Humanitat comesos pel Franquisme.

Continuar llegint


Esquerra i el model espanyol d'impunitat: propostes compartides amb republicans espanyols (II)

Algunes mesures que hauria d’endegar l’Estat espanyol, si tingués voluntat de convertir-se en una democràcia madura, bo i enterrant la impunitat. 1. Ratificar la Convenció de Nacions Unides de 1968 sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat. 2. Declarar per llei la nul•litat de totes les accions legals del règim franquista, tot fent menció expressa a la Resolució de les NNUU sobre el règim franquista de 1946. 3. Declarar la nul•litat dels judicis penals i militars per arbitraris i il•legals.

Continuar llegint


Esquerra i el model espanyol d'impunitat: un nou document Nizkor (I)

Des de la coherència  dels republicans catalans que, malgrat haver votat la investidura  de  Rodríguez Zapatero  perquè es comprometé a reparar les víctimes del Franquisme, fórem l’únic partit polític que votàrem negativament la Llei de la Memòria perquè no reconeixia jurídicament les víctimes, volem donar suport a la carta pública que ha presentat  el prestigiosos advocats de l'Equip Nizkor, amb seu a Bèlgica, en la mesura que coincideixen, llurs pensaments, amb el que sempre ha defensat Esquerra Republicana.

Continuar llegint


Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 3r. noves mesures antiterroristes

«Todo el que proteste será un criminal […] Cualquiera que se resista, un terrorista será». No sé si recordeu aquest fragment d’una cançó de La Polla Records, però  crec que reflecteix de totes totes el que PP i PSOE ha acordat i pactat amb les noves mesures antiterroristes. Perquè, com molt bé recorda Amnistia Internacional, el respecte als Drets Humans no és un obstacle per a la seguretat. Al contrari, és el camí per aconseguir-la.

Continuar llegint