Sindica

cap

El bloc

La hipocresia de PP i PSOE davant del genocidi armeni fa angúnia

“Genocidi armeni” és el terme habitualment utilitzat per fer referència a la deportació massiva i mort de quasi un milió de civils d’aquest poble durant els anys previs i posteriors a la Primera Guerra Mundial per part del govern turc. De fet, en iniciar-se el conflicte bèl•lic, el Regne Unit, França i la mateixa Rússia ja advertiren als anomenats “Joves Turcs”, que dirigien el govern, que eren responsables d’un crim contra la humanitat .

Continuar llegint


Esquerra, el model espanyol d'impunitat i el procés constituent (i III)

El republicanisme català ha estat present en totes les demandes i exigències fetes a l’Estat espanyol per tal de poder enterrar el model espanyol d’impunitat. Hem mantingut que totes les societats democràtiques, si volen enfortir-se per tal d’encarar els reptes d’un  segle XXI ple d’incerteses per als demòcrates, ha de saber metabolitzar el passat en clau de superació ii depuració dels Crims contra la Humanitat comesos pel Franquisme.

Continuar llegint


Esquerra i el model espanyol d'impunitat: propostes compartides amb republicans espanyols (II)

Algunes mesures que hauria d’endegar l’Estat espanyol, si tingués voluntat de convertir-se en una democràcia madura, bo i enterrant la impunitat. 1. Ratificar la Convenció de Nacions Unides de 1968 sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat. 2. Declarar per llei la nul•litat de totes les accions legals del règim franquista, tot fent menció expressa a la Resolució de les NNUU sobre el règim franquista de 1946. 3. Declarar la nul•litat dels judicis penals i militars per arbitraris i il•legals.

Continuar llegint


Esquerra i el model espanyol d'impunitat: un nou document Nizkor (I)

Des de la coherència  dels republicans catalans que, malgrat haver votat la investidura  de  Rodríguez Zapatero  perquè es comprometé a reparar les víctimes del Franquisme, fórem l’únic partit polític que votàrem negativament la Llei de la Memòria perquè no reconeixia jurídicament les víctimes, volem donar suport a la carta pública que ha presentat  el prestigiosos advocats de l'Equip Nizkor, amb seu a Bèlgica, en la mesura que coincideixen, llurs pensaments, amb el que sempre ha defensat Esquerra Republicana.

Continuar llegint


Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 3r. noves mesures antiterroristes

«Todo el que proteste será un criminal […] Cualquiera que se resista, un terrorista será». No sé si recordeu aquest fragment d’una cançó de La Polla Records, però  crec que reflecteix de totes totes el que PP i PSOE ha acordat i pactat amb les noves mesures antiterroristes. Perquè, com molt bé recorda Amnistia Internacional, el respecte als Drets Humans no és un obstacle per a la seguretat. Al contrari, és el camí per aconseguir-la.

Continuar llegint


Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 2n. la Llei Mordassa

Salvador Allende i Víctor Jara passaran a la història per ser dues de les primeres víctimes mortals del neoliberalisme. De fet, des d’aleshores, al  neoliberalisme, li ha calgut  grans dosis de violència i repressió per imposar-se arreu. A casa nostra, amb el desballestament de l’Estat de dret, social i de benestar que havia permès socialitzar un xic la riquesa.  El govern del PP sap perfectament que, per tal d’aplicar les tesis neoliberals ,  és imprescindible dotar-se de les eines adients per controlar la indignació i la rebel·lia ciutadana, raó per la qual  cal retòrcer la democràcia, bo i limitant la llibertat d’expressió, de manifestació i de reunió i institucionalitzant l’estat policial.

Continuar llegint


Els republicans i el trident pervers de lleis espanyoles: 1r Codi Penal

Amb el rebuig republicà, la setmana passada el PP va fer el cim de la reacció: nou Codi Penal, llei mordassa i noves mesures antiterroristes. Anem a pams. Quant al Codi Penal, que quedi clar que es tracta d’una reforma encunyada des del populisme punitiu d’agreujament constant de les penes i captiu del sensacionalisme d’alguns mitjans.  Es tracta, dit ras i curt, d’una reforma que significa un retrocés en drets i llibertats enorme  en incorporar la supressió de les faltes, és a dir un enduriment del sistema penal, introdueix la cadena perpètua i, a més, introdueix mesures de seguretat que restaran desvinculades de la pena.

Continuar llegint


Denunciem els qui, derrotats a les urnes, volen enterrar Maduro amb violència

Davant del suport de Rajoy als colpistes veneçolans, els  republicans catalans (i els nacionalistes gallecs, i els independentistes bascos i IU) volem que el Congrés dels Diputats rebutgi les accions violentes que han generat els sectors de l’oposició veneçolana durant els anys 2013 i 2014 amb l’objectiu de fer caure un govern democràtic, elegit pel poble. I volem, també, que el parlament espanyol manifesti  la solidaritat amb les víctimes del procés d’inestabilitat que ha provocat qui no accepta el resultat de les urnes.

Continuar llegint


Des d'avui, els toros més a prop de ser reintroduïts a Catalunya

El ministre Wert ho ha deixat clar des del primer dia. El seu objectiu rau a aconseguir que els toros siguin declarats patrimoni cultural immaterial per part de la per UNESCO. Perquè tal com ha deixat dit fa pocs dies “los toros son cultura desde la Dehesa a la plaza”. Tanmateix, , per tal de fer possible aquest objectiu, li cal superar un gran escull: aconseguir superar l’abolició de les “corridas” que comportà l’aprovació de la llei catalana.

Continuar llegint


Congrés demà dirà SI o NO als bitllets business i a altres despeses sumptuàries

Demà el Congrés del Diputats en sessió plenària s’haurà de mullar sobre un seguit d’iniciatives d’Esquerra Republicana sobre transparència i control de la despesa pública dels càrrecs de l’administració i electes. En aquest sentit, allò que es posarà a votació és la supressió dels cotxes oficials (llevat dels necessaris per garantir la seguretat de les persones), fer pública la despesa detallada de les targetes de crèdit, l’establiment d’una aplicació estricta de les dietes i altres retribucions extrasalarials que, segons la nostra opinió, haurien de ser individualment justificades a través de factura, tot indicant-hi la raó o motiu i la despesa desglossada per conceptes i avalada per la institució que la paga.

Continuar llegint