Sindica

cap

El bloc

Pas enrere en el nou cartipàs municipal 2011-2015

Pas enrere en el nou cartipàs municipal 2011-2015

Els moments actuals son complicats, però políticament molt interessants, i no ens podem seguir movent ni organitzar-nos, en paradigmes antics, que ja no corresponen a la realitat. El canvi de paradigma és evident, i és un canvi múltiple: econòmic, social i polític. El món econòmic viu immers en una profunda crisi financera amb canvis sense precedents en els àmbits industrial i bancari, on és ben clar que les coses ja no tornaran a ser com eren. El plantejament social ha viscut, també, una transformació profunda després d'haver situat al centre del debat les polítiques socials, i la política es veu sacsejada per noves demandes i fórmules de democràcia directa a través de consultes, multiplicitat de partits polítics, moviments socials, tecnologies de la informació i la comunicació que ofereixen l'oportunitat de dialogar en peu d'igualtat i de tu a tu, en primera persona.

Es per això que la forma d'organitzar-se i de repartir-se el poder no potser igual que fa uns anys. No serveix per res reduir àrees si el numero de serveis seguix sent el mateix. En el segle XXI, no te sentit mantenir serveis estancs que compartimenten les polítiques i la societat.

El nou cartipàs és un pas enrere, una oportunitat perduda, perquè ara era necessari ser valents, organitzar-se diferent i millor. I no parlem d'una simple qüestió d'eficiència i eficàcia, que també, parlem de fer un pas important perquè els electes recuperin la seva funció d'interlocutors de la ciutadania, d'antenes de detecció de noves problemàtiques i necessitats, de constructors de futurs possibles, d'agents de canvi social, i no seguir defensat polítiques estanques i segmentaries nascudes del propi servei. Potenciar la funció política i relacional dels regidors, en detriment de l'excessiu tancament al despatx i del freqüent atrinxerament de l'electe en un mer rol de tècnic, d'especialista en temes concrets, és indispensable. Menys serveis, més transversalitat; més política, menys despatx.comenta