Sindica

cap

El bloc

El sobiranisme de 'cap de setmana', un luxe en temps de crisi

El sobiranisme de 'cap de setmana', un luxe en temps de crisi

L'ensulsiada de Bankia és el penúltim capítol de la crisi de la via espanyola al capitalisme especulatiu, un model covat durant els darrers vint-i-cinc anys, sota governs del PP i el PSOE, que ha penalitzat greument l'economia productiva del conjunt dels Països Catalans i ha tenallat el futur de les seves classes mitjanes i sectors populars. La deriva de l'Estat espanyol, amb una credibilitat internacional sota mínims i amb una classe política ancorada en categories ideològiques pròpies del segle dinou, situa la ciutadania catalana en una veritable cruïlla: o tolerar la continuïtat d'una situació de subordinació cada vegada més onerosa o optar per avançar, democràticament, cap a la plena sobirania nacional.

En un context com el descrit, la manca de reflexos del centredreta catalanista constitueix un llast per als sectors més dinàmics del país i les famílies que pateixen més directament els efectes de la crisi. En lloc de crear complicitats i articular possibles vies d'entesa parlamentària amb l'independentisme democràtic d'esquerres, Artur Mas s'entossudeix a ser l'alumne més avançat del Govern espanyol pel que fa a la laminació de l'Estat de benestar. Ni pensaments, per exemple, d'acudir als fòrums europeus a denunciar els terribles efectes del maltracte fiscal i institucional que pateix Catalunya i que condemna la seva gent a un empobriment progressiu. Ni, per descomptat, cap intenció d'adoptar alguna de les propostes que li formula Esquerra per tal de millorar els ingressos de la Generalitat; com ara la recuperació del darrer tram de l'impost de Successions, l'adopció d'una taxa turística digna d'aquest nom o la introducció d'un gravamen a la banca. I, per contra, cap empatx a passar la humiliació d'enviar a Madrid el conseller Mas-Colell per tal de sotmetre's a l'examen del ministre Montoro. Ni tampoc, sap greu constatar-ho, cap indici de resistència a aplicar una tercera onada de retallades socials que afectarà greument àmbits tan essencials com l'ensenyament.

El ridícul sobiranisme de cap de setmana, una pura inanitat, és, a hores d'ara, un luxe caríssim que no ens podem pas permetre com a col·lectivitat. El futur de la nació catalana requerix lideratge, decisions i fets palpables per a l'assoliment de l' Estat propi.


*Il·lustra aquest post una imatge promocional de la pel·lícula Delicatessen (1991), de Marc Caro i Jean-Piere Jeunet.comenta


perfilEduard López
Càrrec actual a Esquerra Vicesecretari general de Coordinació Interna i Territori Formació i trajectòria personal Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona.
Tot el perfil

darreres entradesEnllaçoscontacte contactearxiu